Anasayfa » Makaleler » KOSGEB Genç Girişimci Teşvikleri Nelerdir?

KOSGEB Genç Girişimci Teşvikleri Nelerdir?

KOSGEB Genç Girişimci Teşvikleri Nelerdir?

KOSGEB genç girişimci teşvikleri nelerdir genel olarak bakıldığı zaman KOSGEB, Geleneksel Girişimci Destek Programı ve İleri Girişimci Destek Programı şeklinde iki kategoride destek sunmaktadır. Geleneksel girişimci destek programı içerisinde imalat yapmayan tüm işletmeleri kapsar ve program kapsamında girişimciler, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri sunmaktadır.

Şahıslar yani gerçek kişi işletmesi kuran kişiler, 5 bin TL ve üzeri, Tüzel (limited, anonim) şirket kuranlar da 10 bin TL destek almaktadır. Ek olarak da istihdam sağlayan işletmeler, ödedikleri SGK prim 4A gün sayısına göre birinci sene ve ikinci sene ayrı ayrı olmak üzere destek almaktadır.

İleri girişimci destek programı ise imalat yapan, ileri teknoloji konusunda faaliyet gösteren işletmeleri kapsar. Detaylı olarak faaliyet listesi KOSGEB sayfası içerisinde yer alır ve program kapsamındaki girişimciler, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri sunar. Şahıs işletmesi kuranlar ise KOSGEB hibe desteği olarak 5 bin TL, tüzel şirket kuranlarda 10 bin TL destek alır.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Şartları

KOSGEB genç girişimci desteği şartları arasında, uygun başvuru sahibi geçmiş 3 sene boyunca vergi mükellefi olmaması veya bir tüzel kişilikle %30’dan fazla hissedar olmaması gerekir. Bu şartı sağlayan girişimci adayları ise e-devlet sistemi üzerinden Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılımcı Başvurusu yaparak online video izleme ve videoların sonundaki sınavları tamamla şartıyla bu belgelerin sahibi olabilirler. KOSGEB genç girişimci desteği şartları arasında,

  • KOSGEB girişimci desteğinden faydalanma şartlarından ilki yaş sınırlamasıdır. 18 ila 29 yaş arasında olan yeni girişimciler, geçmişte herhangi bir ticari faaliyete ortaklık yapmamışsa ve ilk kez şirket açıyorsa başvuru yapabilir.
  • Gelir vergisi kanununa göre kazanç istinası kapsamında olanlar,
  • 4/b Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalananlar,
  • Ticari veya serbest meslek faaliyetleri kapsamında ilk defa mükellefiyet açanlar,
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Anonim Şirket mi Daha Avantajlı Limited Şirket mi?

Gibi ve şahıs şirketi veya adi ortaklık kuranlar 1 sene boyunca Bağ-Kur prim desteği almaya hak kazanırlar. İlgili tarihten öncesinde işe başlamış olan kişiler, farklı bir şirket ile ortaklığı bulunan kişiler, daha önce vergi mükellefi olan ve kapatmış kişilerde KOSGEB destekleri 2022 konusunda hiçbirinden faydalanamaz.